Videoer vokser blandt unge

Unge under 30 år har aldrig set flere videoer på YouTube, end de gør nu. Udviklingen hænger blandt andet sammen med, at der er noget for enhver smag, og at indholdet de seneste år er blevet professionaliseret.

Af Linnéa Funk

Ved første øjekast skulle man tro, at 15-årige Louise Madsen er ligesom de fleste andre danske teenagere. Hun passer sin skole og hygger sig med veninderne i fritiden. Men i frikvartererne besvarer hun mails fra sin manager og læser kommentarer på sin Facebook-fanside.

Trods hendes unge alder driver Louise benhård forretning på YouTube. Hver uge underholder hun sine knap 80.000 abonnenter med videoer, der handler om hendes teenageliv.

De seneste år har hun haft så stor succes med hjemmevideoerne, at hun i dag kan tjene meget mere end enkelte håndører til sparegrisen.

Et medie med vokseværk

Det er ikke underligt, at Louise har haft mulighed for at skabe vækst på sin kanal. Knap halvdelen af danskerne benyttede sig ugentligt af YouTube sidste år, viser nye tal fra rapporten DR Medieudviklingen 2016. Eksempelvis så 70% af unge i alderen 7-12 år dagligt YouTube, hvilket er en fordobling på blot to år, vurderes det i underøgelsen.

Det bliver også konkluderet, at godt 80% af danskerne under 30 år dagligt er i kontakt med korte videoer på nettet.

På verdensplan kan udviklingen også ses. YouTube offentliggjorde for nyligt, at der på en gennemsnitlig dag nu bliver set mere end 1 milliard minutters video via platformen.

”YouTubes stigende popularitet hænger i høj grad sammen med tilgængeligheden af platformen. Du kan tilgå indholdet, hvor du vil, og når du vil ,” mener Steffen Hou, medieekspert og ejer af filmproduktionsselskabet Hou Media.

Hjemme på teenageværelset

Sammenlignet med YouTube-fænomener som PewDiePie med over 50 millioner abonnenter, virker Louise Madsen måske som en lille fisk i et stort hav. Men det er hun ikke. I Danmark er hun en af landets største YouTube-stjerner med adskillige hæderspriser i præmieskabet.

Hendes abonnenter kigger trofast med, når den lyshårede pige fra København uploader en ny video fra teenageværelset.

”Jeg tror, at det folk bedst kan lide ved mine videoer, er, at jo jeg bare er mig selv. De synes, det er mega fedt, at jeg viser så meget af min personlighed, og så synes de, at jeg har en fed stil,” fortæller hun.

I Louises videoer inviterer hun seerne med ind i et liv, hvor teenageproblemer som akneudbrud og de nyeste modetrends bliver taget til debat, når hun sidder i sin seng og filmer sig selv.

”Det er vigtigt for mig, at folk finder mine videoer inspirerende og får nogle gode tips med på vejen,” forklarer hun.

Louise Madsen på YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCbdgMBAYz5VVYgc6JiigLqA

Underholdning i øjenhøjde

YouTube-platformen byder på et næsten uoverskueligt tag-selv-bord af videoer, men det er netop dét, der blandt andet gør det til et populært medie, mener Steffen Hou.

”Udbuddet på YouTube er blevet så bredt, at det fungerer som et digitalt videosupermarked. Der er frit valg på alle hylder, og der er noget for en hver smag,” forklarer han.

Selvom der findes stor diversitet i indholdet, er der alligevel et gennemgående fællestræk ved nogle af de danske kanaler, som har mange abonnenter blandt helt unge.

”Nogle YouTubere formår at skabe en følelse af identifikation for deres publikum gennem et afslappet format, hvor de filmer sig selv i en privat situation,” forklarer Steffen Hou.

”Man kan føle, at man kommer helt tæt på et andet menneske, som man kan relatere til. Men der er såmænd ikke noget nyt i, at vi følger med i andres liv. Det har vi gjort de sidste 20 år gennem reality-tv,” forklarer han.

Han pointerer dog, at forskellen nu ligger i, at man på YouTube helt selv kan vælge, hvem man vil følge, og hvornår man vil følge dem.

Bag om scenen 

Inden Louise Madsen trykker på optageknappen på sit professionelle Canon-kamera, briefer hun altid sig selv. Hun skriver små noter på et stykke papir, så hun ikke glemmer at sige noget i videoen. Alt er planlagt.

”Selvom jeg bare er mig selv, når jeg filmer, skal jeg altid lige forberede mig mentalt på, at skal jeg være på kamera. Jeg skal lige være ’in the zone’,” fortæller hun.

Louise elsker sit arbejde, men hun er bevidst om, at der også er en bagside af mediemedaljen.

”Nogle gange kan det være lidt ensomt at arbejde med at lave YouTube-videoer, for det ikke alle, der har forståelse for det ansvar, der hviler på mine skuldre,” forklarer hun.

Louise skal ofte levere varen, når store virksomheder køber en annonce på hendes kanal gennem netværket Splay.

”Jeg skal altid præstere noget, og der er ikke mange minutter i et døgn, hvor jeg ikke tænker over det. Men det her er jo også et fuldtidsjob og ikke en hobby. Jeg tager det meget seriøst,” fortæller hun.

Kvalitet er nøglen

Louise er ikke den eneste, der tager YouTube seriøst. Kvaliteten af videoer har de seneste par år generelt fået et ansigtsløft, mener Steffen Hou.

”Endnu en af de faktorer, som formentlig spiller ind på videoplatformens stigende popularitet, er professionaliseringen af meget af indholdet,” forklarer han og uddyber:

”YouTube er ’big business’ i dag, så det er helt normalt, at videoer bliver produceret med samme udstyr og i samme kvalitet, som før kun var muligt at se på flow-tv”.

Og så skal man ikke underkende den teknologiske udvikling.

”Kvaliteten af internetforbindelser er i det meste af landet blevet så god, at du streame underholdning uden irriterende afbrydelser. Det har også noget at sige, når forbrugeren vælger sit foretrukne underholdningsmedie,” vurderer Steffen Hou.

Han pointerer, at YouTube formentlig kun vil vokse i fremtiden.

”Både modtager og afsender har efterhånden fået øjnene op for platformens mange kvaliteter, og derfor vil mediet kun blive ved med at vokse”.

Louises fremtidsplaner bryder også på meget mere YouTube. Efter folkeskolen vil hun søge ind på HHX. Senere i livet vil hun starte sit ejet tøjmærke. Alt imens hele processen vil blivet videodokumenteret og delt med de mange fans.

YouTube på verdensplan:

YouTube blev lanceret i 2005, og er i dag ejet af Google.

1,3 milliarder mennesker bruger YouTube globalt.

Der bliver dagligt set 5 milliarder videoer påYouTube.

Der bliver hvert minut uploadet 300 minutters video til YouTube.

Kilde: YouTube.com

Om skribenten:

Linnéa Funk er content creator på Instagram med godt 35.000 følgere og ca. 120.000 ugentlige eksponeringer af sine billeder. Hun samarbejder bl.a. med nogle af verdens største beauty og fashion brands. Samtidig er hun professionel livsstils-blogger og freelance skribent med en baggrund som bachelor i Medievidenskab og journalistisk formidling fra Aarhus Universitet. 

https://www.instagram.com/linneafunks

http://www.linneafunk.com/

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *